Lokal mat i Valdres

Lokal mat, Valdres

Hjem » Lokal mat » Lokal mat i Valdres

Interessen for lokal mat har økt sterkt i Norge siden årtusenskiftet, og salget ble fordoblet fra 2010 til 2018. Lokalprodusert mat fra Valdres er ingen unntak, og Rakfiskfestivalen i Fagernes som er en av de største matfestivalene i Norge er et godt utstillingsvindu for direktesalg av lokale matprodukter, samtidig som at de store matkjedene for alvor har åpnet hyllene for lokalprodusert mat fra Valdres. Det er ingen hemmelighet at dyr med store og fine beitemarker i den vakre fjellheimen i Valdres gir matvarer av høy kvalitet og ekstra god smak.

Kommunene i Valdres har lagt stor vekt på å utvikle lokal matproduksjon for å gjøre regionen til en matdestinasjon for hyttefolk og andre tilreisende. Valdres er en av de få regionene som kan skilte med to produkter med beskyttet geografisk betegnelse, derav «Kurv frå Valdres» og «Rakfisk frå Valdres» som er høyt anerkjente lokale matprodukter. Det betyr at de godkjente produsentene har enerett til å bruke betegnelsen og er beskyttet av en egen forskrift utstedt av Mattilsynet.

Valdres byr på et bredt spekter av lokalprodusert mat og drikke som vil tilfredsstille smakssansene, og her er en oversikt over disse produsentene:

 

Rakfisk frå Valdres

Seks rakfiskprodusenter står bak Valdres Rakfisk BA: Noraker Gård, Lofoss Fisk, Handes Rakaure, Røn Gard, Trøsvik Fisk og Haadem Fisk.

Valdres har de eneste rakfiskprodusentene i Norge som har oppnådd både Spesialitet-merket og Beskyttet geografisk betegnelse på rakfisken. De foredler sin egen fisk, men samarbeider om felles kvalitetskriterier som blant annet kort transportvei, ingen bruk av tilsetningsstoffer og friskt og oksygenrikt fjellvann.

Kilde: lokalmat.no

Hande Rakfisk

Hande Rakfisk er en familiebedrift i Vestre Slidre som produserer rakfisk og spekemat fra Valdres. Rakfisken er merket med kvalitetsstemplene «Godt norsk» og «Rakfisk frå Valdres». Hande Rakfisk har vunnet flere priser under den berømte Rakfiskfestivalen i Valdres.

 

Haadem Fisk

Rakfiskprodusenten Haadem Fisk AS har produsert rakfisk siden 1967 og ligger idyllisk til ved Fasleelva, på vestsida av Leira i Valdres. Bedriften og området ved elva er en del av familiegården Haadem. Der har familien Haadem lagt ned rakfisk for salg i tre generasjoner og er i dag den største produsenten av rakfisk fra Valdres.

 

Lofoss Fisk

Lofoss Fisk er en rakfiskprodusent lokalisert i Ryfoss, lengst nord i Vestre Slidre kommune. Her selges rakfisk i tre modningsgrader – fra mild til vellagret. Foredlet og vakuumpakket filetert og hel kvalitetsrakfisk, med delikat farge og korrekt konsistens etter tradisjonelle oppskrifter. Lofoss Fisk har hevdet seg i kåringer og har i årenes løp mottatt mange utmerkelser for sin rakfisk.

 

Noraker Gård

I Aurdal i Valdres ligger Noraker Gård som i dag drives i 14. generasjon. Slektsgården har en rik kulturhistorie og lange tradisjoner i å legge rakfisk. Rakfisken fra Noraker Gård er en ettertraktet delikatesse som mange ganger har vunnet førsteprisen i Norsk Rakfiskfestivals årlige konkurranse, og hele 14 ganger vunnet folkejuryens pris.

 

Stende Rakfisk

Stende Rakfisk fisker fisken i Steinbusjøen og Øyangen i Vang i Valdres, som ligger 1200 meter over havet. Med minst 50 års erfaring har familien Stende skapt en lang tradisjon med å lage rakfisk av fjellørret. Bedriften tilbyr en fast og fin, medium rakt rakfisk som er godkjent av mattilsynet. (ivaldres.no)

 

Trøsvik Fisk

Familiebedriften Trøsvik Gård ligger i Lomen i Vestre Slidre kommune og er kjent for sin smakfulle rakfisk. Gården har lange tradisjoner med rakfisk og nedlegging av ørret som blei fisket i nærliggende fjellvann og Slidrefjorden. Selskapet har produsert rakfisk siden 1973.(ivaldres.no)

 

Wangensten AS

Wangensten AS er en familiebedrift som har produsert og solgt rakfisk i generasjoner. Produksjonsanlegget ligger i de tidligere lokalene til Nord-Aurdal meieri på Leira i Valdres. Her produseres det årlig omtrent 150 tonn rakfisk for det norske markedet som gjør Wangensten til den største rakfiskprodusenten i landet.

 

Kurv frå Valdres

Valdres kan også pryde seg med et sterkt merkenavn innen produksjon og salg av spekepølse som har fått utdelt en beskyttet geografisk opprinnelsesmerking, og nevningen «Kurv frå Valdres» har blitt et kvalitetsstempel på spekepølse lagd av småfe, storfe eller vilt kjøtt. Oppskriftene på kurven kan dateres tilbake til 1910-tallet, og Valdres har i dag flere produsenter av denne typen tradisjonsrik spekepølse.

 

Liste over produsenter av spekepølse:

 • Bagn Pølsemakeri
 • Moahaugen Gard
 • Strandmo
 • Sørre Skjel
 • Anne og Arne Belsheim
 • Helle Kjøtt
 • Skakadalskurv

 

Valdres tilbyr også et mangfold av andre type matprodusenter som i nyere tid har sementert sin plass i markedet for norskprodusert mat, og flere av disse produsentene rangeres høyt innen sitt respektive felt.

 • Fjellgris fra Valdres
 • Tyinlam
 • Helle kjøtt
 • Olestølen Mikroysteri
 • Valdres Bakst AS
 • Små Vesen AS(ØL)
 • Jørstad Hjort
 • Per Reboli AS
 • Stølsvidda AS

Fortsett å lese…

Utforsk idylliske Røssjøen

Utforsk idylliske Røssjøen

Opplev naturen på sitt beste Å eie en hytte på Ølsjølitoppen byr på en rekke fordeler, spesielt for de som setter pris på naturen og som ønsker en flukt fra hverdagens stress. En hytte på...