Rein tradisjon i Valdres

Valdres, Vinter

Hjem » Valdres » Rein tradisjon i Valdres

Rein tradisjon på Lenningen i Valdres

I utgangen av Februar var vi på plass oppe ved Ølsjølitoppen Hyttefelt for å være vitne til forflytningen av Fram Reinlag sin vinterflokk, som har vinterbeite oppe i Synnfjellet i Valdres. Vi har gjennom vintersesongen vært i tett dialog med Hallgeir Opdal som er leder i Fram Reinlag, og avtalte tidlig at dette var en begivenhet som var verdt å få dokumentert.

Oppe på Lenningen var det et yrende folkeliv med hytteeiere som var ute i skisporene, i tillegg til alle de som hadde møtt opp for å se reinflokken komme løpende forbi fra Djuptjendskampen og videre i Hølbekkenløypa som går forbi Ølsjølitoppen Hyttefelt og som krysser fylkesveien ved Feplassen. Reinflokken sin årlige vinterbeite strekker seg fra Valdresflya til Espedalen i øst, og videre mot Spåtind og Synnfjell i sør.

 

Se flotte scener av reinflokken som forflyttes (i 2021)

«Mye av beite foregår i nasjonalparken og det er store områder som skal til for å sikre god dyrevelferd med førsteklasses kvalitet på kjøttet. Fram Reinlag har en vinterflokk på ca 3000 dyr og en sommerflokk på ca 5000 dyr. Selskapet har 4 gjetere og en lærling, som følger flokken hele året. Fram Reinlag produserer ca 50 tonn kjøtt i året.»
https://www.framreinlag.no/om-oss/

Det lot vente på seg før de oppmøtte fikk bevitne forflytningen av reinflokken på krysningspunktet ved Feplassen i år, og man måtte smøre seg med tålmodighet og vente i spenning på ankomsten til de bortimot tusen reinsdyrene som kom løpende forbi med gjeterne kjørende bak på snøscooter.

Vi var tilstede med drone og kamera for å dokumentere årets tilbakekomst av vinterflokken til Fram Reinlag som ankom langs Slaverivegen, passerte fylkesveien ved Feplassen og Ølsjølitoppen og som løp videre i formasjon oppover til vinterbeite i Synnfjellet.

Avslutningsvis så vil vi takke Fram Reinlag, og spesielt Hallgeir Opdal for en god dialog og samhandling i forkant av og under årets flytting av reinflokken, og vi vil sørge for at denne begivenheten blir en rein tradisjon oppe på Lenningen og for hytteeiere på Ølsjølitoppen.

Aktiviteter med hytte på Ølsjølitoppen


Sosiale medier:

www.framreinlag.no
www.olsjolitoppen.no
www.lenningenloypelag.no


Facebook: www.facebook.com/Olsjolitoppen
Instagram: www.instagram.com/olsjolitoppen

Facebook: Venner av Lenningen Løypelag

Fortsett å lese…

Utforsk idylliske Røssjøen

Utforsk idylliske Røssjøen

Opplev naturen på sitt beste Å eie en hytte på Ølsjølitoppen byr på en rekke fordeler, spesielt for de som setter pris på naturen og som ønsker en flukt fra hverdagens stress. En hytte på...